Старата печатница

Тясна, без нито едно дърво, заобиколена от високи, безлични и неподдържани фасади, улица „Карнеги“ се намира в самия център на София, но сякаш е излязла от стар филм за крайните градски квартали. Така беше до неотдавна, преди собственикът на една от сградите да се обърне към архитектите от L6 studio и да им възложи реконструкцията. Решението му е впечатляващо и достойно за уважение, защото става дума за индустриална сграда, построена през 30-те години на 20-и век като двуетажен тютюнев склад. По времето на соца тук е била печатница „Септември“, откъдето са излизали картичките с изгледи от цяла България. През годините сградата е била надстроявана неколкократно и е „обрасла“ с пристройки – десетина малки помещения със собствени покривчета, които са заемали голяма част от двора. Задачата на архитектите е била от сложните – да превърнат този конгломерат от фасади – кърпени през годините, с добавяни димоотводи, климатици и зазидани отвори, в съвременна офис сграда, а в двора да се обособи място за почивка на открито за работещите.
„Възстановихме лицето на сградата по една запазена вътрешна фасада с пиластри, изведохме цялостен корниз по целия периметър на постройката, а пристройките съборихме, изчиствайки основния обем. Синьо-зелената дограма, сменена през 90-те години, когато печатницата е купена от сегашния собственик, остана по негово изискване и определи избора на цветове за фасадите. Един от етажите, останал празен след преместването на печатарските машини в ново пространство в индустриална зона на София, беше превърнат в офисен. Друг етаж „вмъкнахме“ във височината от 5.50 м на гаража, така че да „гледа“ с вътрешни прозорци към него. След премахването на всички излишни пристройки отзад се освободи място за прекрасен двор с барбекю и места за сядане – едно от толкова липсващите пространства за общо обитаване в централните градски части на София. Това е пример за възможния нов живот за старите индустриални сгради, останали вече в централната част на градовете. Не е необходимо да са паметници на архитектурата, за да има правилно отношение към тяхното възстановяване, което добавя стойност в съществуващите квартали“.
Днес улица „Карнеги“ изглежда различно, привличайки вниманието на минувачите към нейния достолепен „индустриален минимализъм“ според авторитетния български архитектурен блог WhATA, който включи печатницата в своите номинации за сграда на годината. (текст: MD)

Архитектура: L6 studio (Ивайло Захариев, Адриана Димитрова)
Фаза на изпълнение: реализиран 2017
Основни характеристики: Реконструкция на индустриална сграда
Местонахождение: София
Инвеститор: Резон медия груп
www.rezonmedia.bg